KONGSHAMN BRYGGERESTAURANT

-lokalt og utsøkt på verdens vakreste ø

Det må ha vært kaldt i 1886, en ram kulde som kløp kinn og lammet kroppsdeler.  Vintrene var slik på den tiden. Fra 1500- og til slutten av 1800-tallet preget en liten istid kystlandskapet. Det var ingen lang dyp nedkjøling, men korte dramatiske perioder der minusgradene snerket sjøen i vikene og bunnfrosset småvann i heia. Folk lødde ved deretter og fant, selv i frosten, grunnlag for nye næringsveier.

Fylt av vågemot og tro på kuldens trofasthet satset noen menn på å bygge et fiskemottak med tilhørende ishus på Hidra. Alt lå til rette. Havet var fylt av sprellende makrell, englenderne sultne på fisken og kong Vinter selv forsynte is til lagring og overfart.

Bygget ble reist, et vann nord i heia demmet opp og en firehundremeter lang renne konstruert for å frakte isblokker ned til lagring i ishuset. De var i gang. Vinteren ble jammerlig kald i året 1886 da Isbua ble bygget, men for folk på Hidra skulle isen forme framtiden.

Isbua huser i dag Kongshamn Bryggerestaurant. Her kan du oppdage den særegne smaken og duften av lokale råvarer, nøye planlagt og tilberedt av lidenskapelige sinn og ivrige hender i kjøkkenet hos det det ekteparet Hege og Bernt.

Kongshamn er en del av prosjektet "Sans for Smaabyen". Vite mer eller bli med?