Opplev urban kunst i historiske hollenderbyen

Nimi, Hama Woods, AFK, Terje Andersen, Phuc Van Dang
er blant de internasjonale kunstnere som du kan oppleve langs kulturstien
i Hollenderbyen, én av Sørlandets best bevarte trehusbebyggelser. HVERT ÅR FEIRER VI NYE VERK MED EN STOR BAKGÅRDSFEST I FJELLGATEN 9, DER HELE BYEN ER INVITERT.
Les mer om kunstnerne og verkene under.


2015

Hama Woods, Terje Andersen og Frode Skaren. I 2015 ble tre verk av tre forskjellige kunstnere oppført i Fjellgata, hvor barnebokforfatteren Elsa Beskows besteforeldre bodde. Beskow har mange vidunderlige karakterer og tante Brun, tante Grønn og tante Violett, er nok blant mange barn og . Hun har skapt et helt univers, der deler av handlingen er inspirert av hennes bestefars beskrivelser fra oppveksten i Hollenderbyen. En av historiene hennes begynner med følgende ord: «Det var en gang en liten by, og i den byen var det en liten gate, og i den gaten lå et lite gult hus…» Det lille, gule huset finner vi i Fjellgata 9. Les mer om Elsa Beskow sin eventyrverden.

2016

Terje Andersen, AFK, Axel Sunde, Vebjørn Moi og Gunnhild Cambell Åsly.  Dette året introduserte vi både lokale , så vel som internasjonale kunstnere. Terje Andersen, som selv er fra Flekkefjord, har fått æren av å dekorere seilet i Øvre Park med full kunstnerisk frihet. Den anonyme AFK fra Bergen har levert både et planlagt verk i Kildegaten og et verk som ble satt opp som overraskelse og dermed i ekte gatekunststil. I tillegg har vi fått tre lokale utøvere til å prøve seg på gatekunst veiledet av Terje Andersen.

2017

 

NIMI, Phuc Van Dang, Joel Toledo, Daniel Moreno og Gunnhild Cambell Åsly.  Dette årets StreetArt har et tydelig internasjonalt tilsnitt og verkene varierer stort i kunstneriske uttrykk. Fra pixeldesign, til perfomance workshop med kritt, til monumentalte utsmykkinger og collasje som forteller en historie om Flekkefjord. Vi er veldig stolte av samlingen av gatekunst som du nå kan oppleve i Hollenderbyen.2015: Fjellgaten 9. Kan ses fra Dr. Kraftsgate

2016: Øvre park: «Taggerene i Trygve Tønnessens farvehandel»

Terje Andersen

Terje Andersen er graffitikunstner fra Flekkefjord, bosatt i Kristiansand. Karrieren begynte tidlig på utvalgte vegger i Flekkefjord. Etter få år med magre rammer for utfoldelse fortsatte karrieren i Kristiansand. Veien fra deltids- til heltidskunstner har tatt tid og kom først i orden for fullt i 2010/2011. Kunstnerisk hovedfokus har vært større murvegger, men de siste årene også lerret og større krukker. Uttrykket har variert fra klassisk graffiti med utgangspunkt i bokstaver til figurative og surrealistiske motiver ispedd både humor og trancendente hint med religiøse undertoner, spark i siden til samfunnets vedtatte normer og ellers hva som kunne være artig å spraymale her og der.

Fjellgaten 9: TANKER BAK VERKET

Veggmaleriet for StreetART Hollenderbyen 2015 er inspirert av Elsa Beskows fantasiverden hvor små planter og dyr blir store og nære idet vi møter de i forskjellige fortellinger. Beskow sine historier er skrevet for barn, men begeistrer lett et større aldersspenn, ikke bare de yngste. Dette har vært fokus for valg av motiv for veggmaleriet, å begeistre helt fra de yngste til de eldste, men samtidig å la de yngste være i fokus. Jeg er opptatt av godt håndverk, stil, komposisjon og estetikk når jeg velger motiver og denne veggen er intet unntak. Om maleriet kan hjelpe til å dra på smilebåndet til den som får øye på det så er jeg veldig fornøyd.

www.sprayboks.no
BUY THE ARTWORK

Kurator: Smaabyen Flekkefjord


2015: Hama Woods

Fjellgaten 9.

Fjellgaten 9.

Hama Woods

Hama Woods is a stencil artist, based in Oslo. Her work demonstrates a reverence for nature and its immediate connection to humanity. In a search for methods to communicate the impor-tance and revival of nature, Hama Woods stencils intuitively reflects and focuses on a sociological approach to greed and human
con-sumption and its direct affect on our natural environ-ment.
Her works are characterized by the use of hand cut, multi-layered stencils witch are applied by spray paint. Woods´ artworks are gradually taking root in public and private spaces in and around Oslo. Her hope is to empower and challenge viewers to come to their own conclusions and to rethink the choices they make which effect today and tomorrow.

TAnker bak verket

Deep in the roots of an old pine tree live the children of the forest. Playing hide-and-seek with the squirrels, snowballing in the winter,
each season brings its own adventures - but perhaps spring holds the best surprise of all.

The storybook 'Children of the Forest' by Elsa Beskow was the inspiration for Hama Woods' wall. The wall features a giant rabbit being fed strawberries via a rope-pulley system by small frogs. The adventurous settings and the fantasy-like scenes portrayed in the book was a great starting point for Woods. On a deeper level, in addition to the wall being inspired by Elsa Beskows childlike stories, the wall takes a critical angle, addressing the skewed distribution of benefits in our world.

www.hamawoods.com
BUY THE ARTWORK

Kurator: Nuart


2015: Frode Skaren. Kan ses fra Øvre park.

Frode Skaren

Frode Skaren er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Er både født og bosatt i Kvinesdal. Frode jobber som illustratør og designer for store og små kunder fra hele verden. Han jobber utifra en gammel låve i Kvinesdal. I tillegg til å tegne sjarmerende karakterer til bruk i reklame, produkter og magasiner, har han holdt flere workshops og foredrag rundt om i Norge.

TAnker bak verket

Jeg er veldig glad i å tegne iskrem, så jeg tenkte at her kunne jeg lage et kunstverk der Uglylogo møter Elsa Beskow med iskrem som grunnlag.

I denne verdenen er det vi på gaten som er småfolket og frukten og godteriet er normal størrelse, det er som om vi har gått inn i Beskow sin verden, men en god dæsj av Uglylogo attitude.

I tillegg var det ekstremt passende og utrolig tilfeldig at dette bygget var tidligere en isbar og byens meieri. Så kanskje det var meningen at mitt verk skulle males på nettopp denne veggen?

www.uglylogo.no
BUY THE ARTWORK

Kurator: Smaabyen Flekkefjord


2016: Vebjørn Hommesdal Moi. "Ola dekksgutt". Nesgaten .

2016: Vebjørn Hommesdal Moi. "Ola dekksgutt". Nesgaten .

VEBJØRN H. MOI

Vebjørn er 19 år og ble ferdig på formgivningslinjen ved Flekkefjord vidergående skole i 2015. Allerede nå viser han en lidenskap og higen etter å utforske kunstens verden. Han har eksperimentert med mange ulike teknikker, både på fritiden og gjennom skolen. Hans bidrag til gatekunstprosjektet i Hollenderbyen er et resultat av en bevisst utviklingsprosess der ulike teknikker og stilarter er blitt testet ut. Nå er Vebjørn snart klar til å overføre sitt bidrag på sin utvalgte vegg.

”Jeg mener at gatekunst ikke kun kan være kontroversielt og provoserende. Jeg ønsker å skape noe, som huseieren kan være stolt av å ha på veggen sin…

Kurator: Smaabyen Flekkefjord


2016: AFK. KIldegaten og Nesgaten

2016: AFK. KIldegaten og Nesgaten

2016:  AFK.  Kan sees krysset Anders Beers gate og Kirkegaten.

2016: AFK. Kan sees krysset Anders Beers gate og Kirkegaten.

AFK

AFK is a Bergen based street artist. His classic, monochrome stencils are often laced with political undertones, and his discrete use of color, usually just pink and purple, makes his work easily recognizable.

For the last few years he has established himself among the elite of norwegian street artists with his work being some of the most exeptional that the city has to offer.

AFK
Kurator: Nuart


2016: Axel SundeBakkegaten

2016: Axel SundeBakkegaten

Axel Sunde

Axel, 17 år fra Flekkefjord, har tegnet så lenge han kan huske! Med alle sine detaljrike illustrasjoner av kjøretøyer og mekaniske installasjoner, viser Axel både stor kunnskap og lidenskap for sine inspirasjonskilder. Han har utforsket teknikker som akvarell, blyant, fargestifter og spraymaling og helt frem til nå – kun på små formater. Nå skal Axel altså, for første gang, prøve seg på stort format under årets StreetArt under Smaaby16.

”Når skissene og materialene er bestemt, kan Smaaby 2016 bare komme!" uttaler Axel til Smaabyen!

Kurator: Smaabyen Flekkefjord


2016: Gunnhild Cambell Åsly. Kirkegaten.

2016: Gunnhild Cambell Åsly. Kirkegaten.

2017: Kritt Art 2017 Gunnhild Cambell Åsly. Leder av workshop for nærmere 300 barn i Hollenderbyen

2017: Kritt Art 2017 Gunnhild Cambell Åsly. Leder av workshop for nærmere 300 barn i Hollenderbyen

GUNNHILD CAMBELL ÅSLY

Gunnhild er født og oppvokst på verdens vakreste øy, Hidra. Hun jobber hovedsakelig med ulike teknikker innen ”freestylekunst”. Hennes uttrykk kjennetegnes ved hennes humørfylte og halvabstrakte motiver. Gunnhild er sterkt inspirert av Tatja L.K. Guldbrandsen. Allerede i barndommen gjorde hans bilder inntrykk henne. Hun har flere utstillinger bak seg og hun er utdannet kunstterapeut fra Danmark. Gunnhild vil i tiden frem mot StreetpARTy 4. juni, jobbe med sitt gatekunstverk ”live” på grunnmuren på kulturskolen ved rådhuset.


Gunnhild har en intuitiv uttrykksform, der motivet er direkte inspirert av omgivelse og opplevelsene som omringer henne.

Kurator: Smaabyen Flekkefjord


2017: Daniel Moreno og Joel Toledo. Foto: Rune Mortensen

2017: Daniel Moreno og Joel Toledo. Foto: Rune Mortensen

Joel Toledo (NO/CUBA) & Daniel Moreni
(Grand Canaria/NO)

Joel Toledo er født og oppvokst i Havanna, Cuba. Han er utdannet designer, spesialisert i grafisk- og informasjonsdesign. I 1997 flyttet til han til Flekkefjord. Han har jobbet som lærer i visuell kunst for Flekkefjord kulturskole og som lærer i visuell kommunikasjon ABUP sitt prosjekt” Kick-off”. I tillegg driver han multimedia studioet “New Mans Land AS”, som han etablert med Daniel Moreno i 2007. Joel har vært utøvende kunstner i mer en 20 år og har hatt både separatutstillinger og bidratt sammen med andre kunstnere.

Daniel Moreno, født på Gran Canaria, flyttet til Flekkefjord i 1998. Jobbet på reklamebyrå i 5 år før han startet eget multimedia firma med Joel Toledo I 2007. Har har deltatt på flere utstillinger som “Fjellparken på badet”, “5 + Flekkefjord”, “Rød tråd” og “Flekkefjordskunstnere 2017”

Joel og Daniel har samarbeidet sammen på prosjekter med en lang rekke mange nasjonale og internasjonale kunstnere som Christian Sunde (N), Juan Brito (Chile), Raphael Shirley (USA), Carl Cordonnier (Frankrike), Jan Rune Blom (N), Roberto González (Colombia)


2017:Phuc Van Dang,  I nedgagen til parkeringskjelleren ved Martin Jensen finner du det 5 meter lange verket "Transformasjon". Foto: Rune Mortensen

2017:Phuc Van Dang,  I nedgagen til parkeringskjelleren ved Martin Jensen finner du det 5 meter lange verket "Transformasjon". Foto: Rune Mortensen

Phuc under live performance på Ves-Agder museets årlige StreetArt utstilling.

Phuc under live performance på Ves-Agder museets årlige StreetArt utstilling.

Utsmykking av bussholdeplassen i Øvre Park.

Utsmykking av bussholdeplassen i Øvre Park.

Phuc Van Dang

Phuc Van Dang (f. 1972) er opprinnelig fra Vietnam og kom til Danmark, som båtflyktning sammen sin familie, da han var 9-år gammel. Han har bakgrunn som grafisk designer og har jobbet aktivt med offentlig kunst hele sitt voksne liv. Gjennom dialog, bilder og litteratur søker han en forståelse for stedets og menneskenes kultur. Dette danner basis for hans bidrag til StreetArt 2017 som har fått tittelen ”Transformasjon”. Verket er et blikk tilbake i historien, der reisen gjennom egen emosjoner og verdier, bidrar til bedre å kunne være stedet i egen utvikling.

TRANSFORMASJON

Øvre park ble anlagt i forbindelse med oppføringen av nybygget for Flekkefjord Sparebank i 1876. Musikkpaviljongen, som fikk en sentral plassering og funksjon, ble tegnet av Johan Søyland i 1929. På slutten av 1900-tallet ble den flyttet til Sundeparken i forbindelse med anlegning av parkeringskjelleren, som også medførte anlegg av en helt ny Øvre Park.

I dag ser Øvre Park annerledes ut og med andre funksjoner enn den opprinnelige utformingen. Forvandlingen i Øvre Park påvirker menneskers tilknytning og syn på stedet, noe som dermed også påvirker bruken. Verket ”Transformasjon” som er i to deler, hvor den andre delen kan oppleves på gateplan i Øvre Park, tar Flekkefjæringer og besøkende med på en reise gjennom egne emosjoner og verdier i forhold til stedets historie og utvikling.

Instagram: www.instagram.com/phucisme/
Facebook: www.facebook.com/phuc.vandang
Website: www.phucvandang.com

Kurator: Smaabyen Flekkefjord
Oppdragsgiver: Flekkefjord kommune


2017: NIMI, "Vokteren". Foto: Rune Mortensen

NIMI

Nimi, som opprinnelig kommer fra Sør Afrika, vokste opp i London. NIMI er en gatekunstner som liker å eksperimentere med mange ulike teknikker, kreaitve prosesser og medier.

NIMI har, I samarbeid med Stavanger-kunsteren RH74, nylig skapt to nye landemerker I Stavanger som har fått titlene “Sofia and The Mountain” and “The Last Traveller”.

For StreetArt Hollenderbyen 2017 har han produsert et verk på brannstasjonens tårn ved Flekkefjord kommune.  I likhet med ‘Sofia and the Mountain’  og‘The Last Traveller’ er dette verket utviklet basert på norsk folklore.

Kurator: Nuart