IMG_7656.jpg
CaféSpor2.jpg
Eksteriør.jpg
IMG_7588.jpg
IMG_7530.jpg
14689193845_7e4b60a15c_o(1).jpg
IMG_7547.jpg
17319222032_20c1e3b410_k.jpg
IMG_7638.jpg
Konstali.jpg
IMG_7657.jpg
13776035_1754741708098911_260540604222640138_n.jpg
14689188885_0b85a142a6_o.jpg
13417409_916096571869150_7614278618496462650_n.jpg
IMG_7708.jpg
IMG_7781.jpg
14689192255_8e5e4a3ea5_o.jpg
13729064_1735743310028342_3587299151617140046_n.jpg
10986454_1058318784196828_3997772492636721472_n.jpg
IMG_7656.jpg

Oversikt Spisesteder.old


 

Ut og spise i Flekkefjord

 

 

 

SCROLL DOWN

Oversikt Spisesteder.old


 

Ut og spise i Flekkefjord

 

 

 

CaféSpor2.jpg

Café Spor 2


CAFÉ SPOR 2

Café Spor 2


CAFÉ SPOR 2

Café spor 2

- Herlig Heimelaga norsk husmannskost fra morgen til kveld

Når du har vært rundt i Amfi Flekkefjord sine butikker og handlet gode tilbud, kan det være kjærkomment å kunne sette seg ned å få et godt måltid mat eller en kopp kaffe. Café Spor 2 trekker hundrevis av gjester hver eneste uke – og ikke kun de som har handlet på byens handlesenter, kanskje nettopp fordi at her sitter du godt og her spiser du jammen veldig godt.

 

Åpningstider:

Mand-fre: 9-20

Lørdag: 9-18

Café Spor 2 på Facebook


Eksteriør.jpg

Chalitas


EKTE THAIMAT

Chalitas


EKTE THAIMAT

ChalitaS

enkel og skikkelig god thai mat

Restauranten som ligger Elvegaten 28, midt i Flekkefjord sentrum, kan friste med alt fra klassiske thairetter til småretter som kyllingspyd, scampispyd og vårruller. Det er også mulig å bestille mat for selskaper og fest. Chalitas er opptatt av å bruke ferske, sunne råvarer og gjestene deres kommer igjen og igjen.

 

Åpningstider:

Tirsdag, torsdag og lørdag 11.00 -19.00


IMG_7588.jpg

Brygga


Brygga restaurant

Brygga


Brygga restaurant

BRYGGa restaurant

- PIZZA OG ROCKEFESTIVAL

Det går en nerve mellom Fjellparken og Smaabyens eldste pizzasted. En dirrende beat fra scenen mellom trærne, gjennom Kirkestredet, til restauranten på brygga. De møttes her, entusiastene, som sommeren 1982 ønsket en formidabel fest for musikkelskere. Pizza Inn, som i dag bærer navnet Bryggen, støttet landets eldste rockefestival fra dag en. Ivrige ungdommer møttes rundt polerte trebord i de intime avlukkene, lot ideene flagre og fly, for til slutt å lande i arrangementet som skulle bli Smaabyens største kulturevent gjennom mer enn tretti år, Fjellparkfestivalen.

Som en besegling av forbindelsen, komponerte restauranten en pizza kalt ”Fjellparken”. Du finner den på menyen. Saftig marinert biffkjøtt til ekte rockere. Kreativt krydret booking i pepperonipølsen, rødløk for mer sentimentale gitarballader, pønkens skarpe sødme gjennom paprika og et dryss gul mais for den potensielt poppa musikken. Alle ingrediensene spredd over en raus bunn dekket med tomatsaus og mild ost, glimrende for å mildne frustrasjoner og mette utsultne idealister.

Ikke bare ”Fjellparken”, hele menyen hos Pizza Inn er kreativt satt sammen til Smaabyens pris, hver rett dedikert til distriktet, til det innovative og det velkjente, lynne og særegenheter. Forsyn deg!

Brygga Restaurant har også mye annet godt på menyen. Alt fra kremet fiskesuppe, reker og loff til burgere og små snacks. På dagtid er det kafé med både kaffe- og kakeservering. 

Brygga Restaurant er deltaker i prosjektet Sans for Smaabyen -lokal mat og historie. Vite mer?

 

Åpningstider:

Mandag til torsdag 11.00 - 22.00

Fredag og lørdag 11.00 - 23.00

Søndag 13.00 - 20.00

Brygga Restaurant på Facebook


IMG_7530.jpg

Englevakten


Englevakten café

Englevakten


Englevakten café

Englevakten

- Varm atmosfære

Kaféen har åpent på dagtid og serverer dagens middagsrett, lekre kaker, smørbrød og diverse kaffe og te etter hva kunden ønsker. Kaféen har også en liten avdeling med gaveartikler, kaffe/te serviser og andre godbiter. Kaféen har et tydelig budskap om Jesus, så her nytes bruschettaen mellom bibelvers og koselig interiør med et lokalt og historisk tilsnitt. Kaféen åpner allerede kl. 08.00, og velger du at komme så tidlig om morgene kan du bli med på andakt og samtalegrupper.

 

Åpningstider/ opening hours:

Mandag - lørdag kl. 08 - 15
Torsdager kl. 08 - 18
Tlf.cafè 48 48 38 00

Englevakten på Facebook

Engelvakten på internett


14689193845_7e4b60a15c_o(1).jpg

Grand Gastro


Grand Gastro

Grand Gastro


Grand Gastro

Grand Gastro

- Gastronomisk opplevelse i historisk arkitektur

Matfilosofien hos Grand Gastro er enkel, det skal være god, ærlig og enkel mat laget fra bunnen av med masse omsorg. Her tar de i bruk de beste norske råvarer, basert på sesonger og tilgjengelighet. Menyen skiftes etter sesongene slik at man til enhver tid får benyttet det beste av de råvarene som er på markedet. Dette gjør vi for å gi deg som gjest hos oss den beste opplevelsen uansett sesong. Grand Gastro deler lokaler med Grand Hotell som ligger ved inngangen til Hollenderbyen.

 

Åpningstider:

Mand-lørd: 16-22

Søn: 14-18

Torsdag: Kompedag kl 15-18

Grand Gastro på nett


IMG_7547.jpg

Kaffebørsen


Kaffebørsen

Kaffebørsen


Kaffebørsen

KAFFEBØRSEN

-BYENS BESTE KAFFE? 

De legger ære i å lage kaffe på Kaffebørsen. Kanskje ikke så rart med et et slikt navn. og kaffen er jammen god. Her serveres også deilig te, smoothies og varm kakao sammen med enkle retter og herlige kaker. Hele sommerhalvåret er Kaffebørsen er yndet sted for de som liker å sitte ute og nyte et glass på kveldene og på fredagene er stedet fylt til randen av flekkefjæringer, hytterfolk og turister, som møtes på tvers av generasjoner under fredagskonsertene.

 

Åpningstider:

Mandag: 10-16

Tirsdag: 10-16

Onsdag: 10-16

Torsdag:  10-19

Fredag: 10-16

Lørdag: 10-18

Søndag: Stengt

Kaffebørsen på Facebook

 

 


17319222032_20c1e3b410_k.jpg

Kongshsamn Bryggerestaurant


Kongshsamn Bryggerestaurant

Kongshsamn Bryggerestaurant


Kongshsamn Bryggerestaurant

KONGSHAMN BRYGGERESTAURANT

-lokalt og utsøkt på verdens vakreste ø

Det må ha vært kaldt i 1886, en ram kulde som kløp kinn og lammet kroppsdeler.  Vintrene var slik på den tiden. Fra 1500- og til slutten av 1800-tallet preget en liten istid kystlandskapet. Det var ingen lang dyp nedkjøling, men korte dramatiske perioder der minusgradene snerket sjøen i vikene og bunnfrosset småvann i heia. Folk lødde ved deretter og fant, selv i frosten, grunnlag for nye næringsveier.

Fylt av vågemot og tro på kuldens trofasthet satset noen menn på å bygge et fiskemottak med tilhørende ishus på Hidra. Alt lå til rette. Havet var fylt av sprellende makrell, englenderne sultne på fisken og kong Vinter selv forsynte is til lagring og overfart.

Bygget ble reist, et vann nord i heia demmet opp og en firehundremeter lang renne konstruert for å frakte isblokker ned til lagring i ishuset. De var i gang. Vinteren ble jammerlig kald i året 1886 da Isbua ble bygget, men for folk på Hidra skulle isen forme framtiden.

Isbua huser i dag Kongshamn Bryggerestaurant. Her kan du oppdage den særegne smaken og duften av lokale råvarer, nøye planlagt og tilberedt av lidenskapelige sinn og ivrige hender i kjøkkenet hos det det ekteparet Hege og Bernt.

Kongshamn er en del av prosjektet "Sans for Smaabyen". Vite mer eller bli med?

 

Åpningstider:

Torsdag: 16:00-22:00
Fredag: 16:00-22:00
Lørdag: 13:00-22:00
Søndag: 13:00-16:00

Konshamn Bryggerestaurant på internett

Ferjeruter

 


IMG_7638.jpg

Kongshamn Kolonial


Kongshamn Kolonial

Kongshamn Kolonial


Kongshamn Kolonial

Kongshamn Kolonial

Itliensk gilato, kaffe og lokale snacks. Kongshamn er første og fremst en kolonialforretning med lokal produserte produkter som du kan glede deg til å sette tennene i, men heldigvis har de nå også enkel servering, som gjør besøket komplett.

Kongshamn kolonial på nettet

Kongshamn kolonial på facebook

Mon-Wed: 10:00 am - 4:00 pm

Thu: 10:00 am - 7:00 pm

Fri: 10:00 am - 4:00 pm

Sat:10:00 am - 3:00 pm

PHONE: +47 451 60 094

 

Konstali.jpg

Konstali Gard


Konstali Gard

Konstali Gard


Konstali Gard

KONSTALI GARD

- Lokal mat og genuine opplevelser på ekte norsk vis

"Guttungen kippet hver dag skoene av på den lille kollen i myra, kalt Skohaugen. De var det eneste paret han eide, og han gikk heller barbeint i lyngen enn å slite på fottøyet. Han var ikke gamle karen, knappe ni år og redd for å være alene i heia. Så engstelig at han først trosset frykten for represalier og reiste hjem igjen til gården i Bakke. Der fikk han, som en kunne forvente, refs og ble sporenstreks sendt tilbake til gjeterpliktene.

Og nå sto han der, på Skohaugen atter en gang, barbeint ved kanten av våren og lengtet hjem. Men det var ingen vei utenom. Sommeren gav, lengsel og engstelse, men også lukten av lyng i blomstring, friskt gress og solvarmt berg - og smak, av blåbær, bekkevann, bålstekt aure og lettfanget fugl. Dufter og smaker som festet seg dypere i guttungen enn noen frykt. Hva naturen bød. Kristian Konstali, den siste gjeteren i Bakke trakk pusten dypt, og på vintermyke fotsåler trådde han ut i den lyse årstid med sansene åpne."

Solvor og Trond Konstali vet å få deg til å følge deg heime på garden. Her kan du nyte naturen og lade batteriene. Ta gjerne en omvisning på museet vårt, båttur på Sirdalsvannet, fottur i heia, hils på dyrene eller nyt et godt måltid med fin utsikt over Sirdalsvannet. 

Konstali Gard er deltaker i prosjektet Sans for Smaabyen -lokal mat og historie. Vite mer?

Konstali Gard

Viraksvegen 192 E, 4438 Sira

(+47) 476 16 557

post@konstaligard.no

Facebook

 

 

IMG_7657.jpg

Høvdingen


M/S Høvdingen

Høvdingen


M/S Høvdingen

M/S Høvdingen

- Helt enkelt og veeeeldig sjarmerende

MS Høvdingen ligger til kai ved Tollbodbrygga og tar i mot gjester fredag og lørdag hele året. Høvdingen er en gammel taubåt fra 1893, som ble bygget om til restaurantbåt på 80-tallet. På menyen står ferske reker, loff og majones eller dagens rett - gjerne en herlig fiskesuppe eller lapskaus. Helt enkelt og veldig godt. Høvdingen egner seg også godt som selskapslokale. Ta kontakt på flekkefjord@hovding.as

 

Åpningstider:

Fredag og lørdag kl 18-24

MOBIL: 906 94 493

M/S Høvdingen på Facebook


13776035_1754741708098911_260540604222640138_n.jpg

Krambua


Krambua

Krambua


Krambua

Krambua

Den gamle nyrennoverte Krambua fra 1828 og del av Flekkefjord museum og huser en koselig liten kaffe hvor du også kan kjøpe deilig kaffe fra Stavanger kaffebrenneri, hjemmebakt kake, verdens beste is fra Blåneis i Sirdal og sjokoladetrøfler fra Egersund sjokoladefabrikk. Krambua har også en står utvalg av lekre gaveartikler og produkter til hjemmet.

Adresse: Dr.Kraftsgaten 15, 4400 Flekkefjord, Norway

SESONGÅPENT (JUNI og JULI)

Mon-Fri: 11:00 am - 5:00 pm

Sat-Sun: 12:00 pm - 5:00 pm

Phone: 938 14 388

Website: http://vestagdermuseet.no

 

14689188885_0b85a142a6_o.jpg

Maritim Fjordhotell


Maritim Fjordhotell

Maritim Fjordhotell


Maritim Fjordhotell

TERNEN PÅ MARITIM FJORDHOTELL

- Middag & drinker på bryGGekanten

"Herlige ting oppstår i skillet mellom ferskvann og saltvann; for eksempel storfangst av fisk, ideer om fornybar energi eller som i dette tilfelle, vårt spisested; Ternen, Maritim Fjordhotell. Plasseringen er optimal, midt i Smaabyen, rett ved broen, og langs en elv som fletter fjellvann og salt fjord.

Vannveiene er flekkefjæringens inspirasjon. Har alltid vært det. Året rundt padler, seiler eller tøffer folket fra innerst til ytterst i kommunen. Fjorden er deres stolthet. Aller helst ville alle hatt sitt hjem med vid utsikt mot de blå. Enten Grisefjorden som brer seg nordover mot våtmarksområder, bekkefall og stille elvedrag, eller Lafjorden som strekker seg sørover helt ut til havgapet. Et landskap fylt av frodighet og fugleliv.

Ternen restaurant fråtser, som sjøfuglen selv, i råvarer fra innland og sjø, og byr både ferskvannsføde og saltvannskost der de to vannveiene møtes. For like utenfor vinduene, i sikt fra alle bord, renner elva i glipen som deler Smaabyen. Tradisjonell i sin rolle, men i stadig fornyelse. Leken med uventet strøm, men også rolig krusende. Vannveiene inspirerer. Ternen restaurant lar seg inspirere av dem."

Maritim Fjordhotell er deltaker i prosjektet Sans for Smaabyen -lokal mat og historie. Vite mer?

 

Åpningstider: 

Mandag - lørdag fra kl. 17.00 - 22.00. Vår restaurant holder stengt søndager. 

Riggen Bar har åpent alle dager frakl. 11.00 - 02.00. 

Aldersgrense 20 år.

 Ternen Restaurant på Facebook

 Ternen Restaurant på nettet


13417409_916096571869150_7614278618496462650_n.jpg

Tollboden Bakeri


Tollboden bakeri

Tollboden Bakeri


Tollboden bakeri

Tollboden bakeri

- Bakverk og italiensk pizza i verdensklasse

Tidligere landslagsbaker Thomas Valand står bak konseptet Tollbode bakeri. Og det merkes! For her smaker bollene og brødene himmelsk! En italiensk pizzaovn og bakerens egen pizzadeig sørger for at du til og med i en liten sørlandsby kan få den autentiske italienske pizzasmaken, vi alle higer etter. På kveldene og i helgene arrangerer ha ofte konserter og det bidras godt i å bygge buyens ølkultur med å selge både lokal og export øl.  Med ansiktet vendt mot byens vakre fjord og vegg i vegg med byens kultursenter, inviterer Tollboden bakeri til en herlig matopplevelse som forkjeler ganen og sinnet, enten du liker deg best ute eller innomhus.

 

Åpningstider:

Fredag og lørdag kl 18-24

Tollboden Bakeri på Facebook


IMG_7708.jpg

Peking Restaurant


Peking Restaurant

Peking Restaurant


Peking Restaurant

Peking restaurant

Så lenge vi kan huske har Raymond og hans familie servert flekkefjæringer og besøkende kinesiske retter, noen sågar på norsk vis for å behage den norske ganen. Plassert på tollbodbrygga rett ved kulturhuset, er de sentralt plassert og med en nydelig utsikt over fjorden både fra uteserveringen og restauranten.

For åpningstider

 

IMG_7781.jpg

Pizzabakeren


Pizzabakeren

Pizzabakeren


Pizzabakeren

Pizzabakeren

- Det smaker mer enn det koster

Det smaker ALLTID med pizza fra Pizzabakeren og selvfølgelig har vi også Pizzabakeren i Flekkefjord. Og så det er så godt som garantert at alle i familien blir fornøyd. Her er det bare å ringe og bestille. Du kan enten hente selv eller få din pizza kjørt dit du er. Og prisen er det heller ikke noe å si på. Velbekomme!

 

Åpningstider:

Mandag - Torsdag: 11:00 - 22:00
Fredag - Lørdag: 11:00 - 23:00
Søndag: 11:00 - 22:00

Meny

Pizzabakeren på internett

Pizzabakeren på Facebook


14689192255_8e5e4a3ea5_o.jpg

Presteruds Eft.


Presteruds Eft.

Presteruds Eft.


Presteruds Eft.

Presteruds Eft.

- Et overfLødighetshorn av bakevarer - OG verdens beste skolekjeks!

"Rund, omgjengelig og usannsynlig søt. Om noe gjengir Flekkefjæringen, må det være skolekjeksen. Presteruds eftf. har bakt og solgt den søte kaken i årtier. Den ruver ikke, som kransekake og muffins, og lages uten pynt. Men skolekjeksen er like fullt elsket i alle sine sjatteringer. Noen favoriserer de pudrete vinterbleke, mens andre foretrekker gyllenbrune sprø.

Skolekjeksen synes å kapsle Smaabyens sjel, og Presteruds variant er særskilt populær. Folk hvisker om en spesiell ingrediens som visstnok gjør kaken uimotståelig. En hemmelighet bakeren i så fall holder tett til brystet. Kanskje det er en teskje nostalgi i deigen, et dryss fjordluft på bakeflaten eller snev av kos under steikeprosessen? Skolekjeksen byr fraflytterne smaken av ”heima”, og de fastboende munnfuller bekymringsløs barndom. Dessuten virker det som om kaken har effekt utover det å mette eller tilfredsstille behovet for søtt. Det ser ut som om skolekjeksen lokker stå-på-viljen fram og inneholder solide doser toleranse og lun humor.

Hemmelige ingredienser, nostalgi eller energitilskudd forklarer mye av populariteten, men det astronomiske antallet solgt siden dagens eier overtok i 1993 er uansett imponerende: på 20 år har flekkefjæringene fortært hele 3 millioner skolekjeks!"

Presteruds Eft. er deltaker i prosjektet Sans for Smaabyen -lokal mat og historie. Vite mer?

 

Åpningstider:

Man-fred: 9-16 / Lør: 9-14

Presteruds Eft. på Facebook


13729064_1735743310028342_3587299151617140046_n.jpg

Viz A Viz


Viz-A-Viz

Viz A Viz


Viz-A-Viz

Viz AViz

Kafe/bar med sushi & tapas take-away

En koselig liten kafe som har åpent hver fredag og lørdag fra klokken 11. Her kan man bestille enkle retter fra menyen, eller kjøpe sushi, tapas og annet godt fra take-away-disken. Viz-a-Viz arrangerer temakvelder som blant annet kompletterer enkelte forestillinger på Spira, eller hyller de ulike årstidenes råvarer, som for eksempel hummeren. Følg med på Facebook eller Smaabyens arrangementskalender for info. Lokalet kan leies til private arrangement, ta kontakt på post@vizaviz.no for mer info. Viz-a-Viz har alle skjenkerettigheter.

Sushi og tapas kan bestilles på forhånd via e-post bestilling@vizaviz.no eller melding på Facebooksiden (PM). 

Du finner dem i Strandgaten 36, Viz-a-Viz Flekkefjord kultursenter, Spira.

Åpningstider:

Åpent fredager  11:00 - 17:00

Husk å bestille sushi, tapas og suppe før kl 13:00 på torsdager.

 
10986454_1058318784196828_3997772492636721472_n.jpg

Den gode historien


Den gode historien

5 spisesteder i Flekkefjord utvikler sin lokale historie

Den gode historien


Den gode historien

5 spisesteder i Flekkefjord utvikler sin lokale historie

 

En helhetlig opplevelse

Målsettingen med prosjektet Den gode historien er å heve opplevelsen når du besøker en av byens restauranter eller caféer. Lokale råvarer og lokal historie er viktige ingredienser i en slik opplevelse og Smaabyen har gjennom en en historie-workshop sammen med Cecilie Larsen, gravd frem essensen i historiene bak spisestedene. Disse bedriftene har deltatt:

1. Brygga

2. Ternen

3. Presterud

4. Kongshamn

5. Konstalid gard

5 spisesteder i Flekkefjord har deltatt i delprosjektet Sans for Smaabyen – Den gode historien.Under Smaabyen i 100, 8-14 februar kan du finne den gode historien på dissespisestedene;


Hvem kan få "en god historie"

Det er ikke nødvendig med medlemskap i Smaabyen Flekkefjord for å delta i prosjektet. Alle er invitert med. ta kontakt med oss hvis du er interesset i å delta.


Koster det noe?

Nei, det koster ikke noe, så lenge du er medlem av Smaabyen Flekkefjord. Er du ikke medlem kan du også delta. Pris for ikke-medlemmer er kr. 1000,-

Historiene er skrevet av Cecilie Larsen.


Smaabyen presenterer 5 gode historier fra byens spisesteder:

KONSTALI GARD

Guttungen kippet hver dag skoene av på den lille kollen i myra, kalt Skohaugen. De var det eneste paret han eide, og han gikk heller barbeint i lyngen enn å slite på fottøyet. Han var ikke gamle karen, knappe ni år og redd for å være alene i heia. Så engstelig at han først trosset frykten for represalier og reiste hjem igjen til gården i Bakke. Der fikk han, som en kunne forvente, refs og ble sporenstreks sendt tilbake til gjeterpliktene.

Og nå sto han der, på Skohaugen atter en gang, barbeint ved kanten av våren og lengtet hjem. Men det var ingen vei utenom. Sommeren gav, lengsel og engstelse, men også lukten av lyng i blomstring, friskt gress og solvarmt berg - og smak, av blåbær, bekkevann, bålstekt aure og lettfanget fugl. Dufter og smaker som festet seg dypere i guttungen enn noen frykt. Hva naturen bød. Kristian Konstali, den siste gjeteren i Bakke trakk pusten dypt, og på vintermyke fotsåler trådde han ut i den lyse årstid med sansene åpne.


KONGSHAMN BRYGGERESTAURANT

Det må ha vært kaldt i 1886, en ram kulde som kløp kinn og lammet kroppsdeler.  Vintrene var slik på den tiden. Fra 1500- og til slutten av 1800-tallet preget en liten istid kystlandskapet. Det var ingen lang dyp nedkjøling, men korte dramatiske perioder der minusgradene snerket sjøen i vikene og bunnfrosset småvann i heia. Folk lødde ved deretter og fant, selv i frosten, grunnlag for nye næringsveier.

Fylt av vågemot og tro på kuldens trofasthet satset noen menn på å bygge et fiskemottak med tilhørende ishus på Hidra. Alt lå til rette. Havet var fylt av sprellende makrell, englenderne sultne på fisken og kong Vinter selv forsynte is til lagring og overfart.

Bygget ble reist, et vann nord i heia demmet opp og en firehundremeter lang renne konstruert for å frakte isblokker ned til lagring i ishuset. De var i gang.

Vinteren ble jammerlig kald i året 1886 da Isbua ble bygget, men for folk på Hidra skulle isen forme framtiden.

Isbua huser i dag Kongshamn Bryggerestaurant. Her kan du oppdage den særegne smaken og duften av lokale råvarer, nøye planlagt og tilberedt av lidenskapelige sinn og ivrige hender i kjøkkenet hos det det ekteparet Hege og Bernt.


BRYGGEN

Det går en nerve mellom Fjellparken og Smaabyens pizzasted. En dirrende beat fra scenen mellom trærne, gjennom Kirkestredet, til restauranten på brygga. De møttes her, entusiastene, som sommeren 1982 ønsket en formidabel fest for musikkelskere.

Pizza Inn, som i dag bærer navnetBryggen, støttet landets eldste rockefestival fra dag en. Ivrige ungdommer møttes rundt polerte trebord i de intime avlukkene, lot ideene flagre og fly, for til slutt å lande i arrangementet som skulle bli Smaabyens største kulturevent gjennom mer enn tretti år, Fjellparkfestivalen.

Som en besegling av forbindelsen, komponerte restauranten en pizza kalt ”Fjellparken”. Du finner den på menyen. Saftig marinert biffkjøtt til ekte rockere. Kreativt krydret booking i pepperonipølsen, rødløk for mer sentimentale gitarballader, pønkens skarpe sødme gjennom paprika og et dryss gul mais for den potensielt poppa musikken. Alle ingrediensene spredd over en raus bunn dekket med tomatsaus og mild ost, glimrende for å mildne frustrasjoner og mette utsultne idealister. Ikke bare ”Fjellparken”, hele menyen hos Pizza Inn er kreativt satt sammen til Smaabyens pris, hver rett dedikert til distriktet, til det innovative og det velkjente, lynne og særegenheter. Forsyn deg!


PRESTERUDS EFTFL.

Rund, omgjengelig og usannsynlig søt. Om noe gjengir Flekkefjæringen, må det være skolekjeksen. Presteruds eftf. har bakt og solgt den søte kaken i årtier. Den ruver ikke, som kransekake og muffins, og lages uten pynt. Men skolekjeksen er like fullt elsket i alle sine sjatteringer. Noen favoriserer de pudrete vinterbleke, mens andre foretrekker gyllenbrune sprø. Skolekjeksen synes å kapsle Smaabyens sjel, og Presteruds variant er særskilt populær. Folk hvisker om en spesiell ingrediens som visstnok gjør kaken uimotståelig. En hemmelighet bakeren i så fall holder tett til brystet. Kanskje det er en teskje nostalgi i deigen, et dryss fjordluft på bakeflaten eller snev av kos under steikeprosessen? Skolekjeksen byr fraflytterne smaken av ”heima”, og de fastboende munnfuller bekymringsløs barndom.

Dessuten virker det som om kaken har effekt utover det å mette eller tilfredsstille behovet for søtt. Det ser ut som om skolekjeksen lokker stå-på-viljen fram og inneholder solide doser toleranse og lun humor.

Hemmelige ingredienser, nostalgi eller energitilskudd forklarer mye av populariteten, men det astronomiske antallet solgt siden dagens eier overtok i 1993 er uansett imponerende: på 20 år har flekkefjæringene fortært hele 3 millioner skolekjeks!