14466510659_98c0d60ea8_o.jpg
vscocam-photo-1.jpg.png
PederAustrud_jettegrytene2.jpg
DSC_1910_VisitSørlandet.JPG
15868434305_0aa69ed833_k.jpg
14466510659_98c0d60ea8_o.jpg

Turisme & byutvikling


Oppdag fantastiske Flekkefjord

 

SCROLL DOWN

Turisme & byutvikling


Oppdag fantastiske Flekkefjord

 

 
 

fire fantastiske dager i Flekkefjord

HOLLENDERBYEN. Foto: Simen Løvgren

DAg 1: HISTORISKE Hollenderbyen

 • Kulturstien
 • Gatekunst
 • Krambua
 • Flekkefjord Museum

JETTEGRYTENE. Foto: A. Read/Visit Sørlandet

dag 2: IKONISKE Jettegrytene

 • Jettegrytene
 • Brufjellsvarden
 • Sandviga
 • Jøssingfjord

DRESINSYKLING. Foto: Magma Geopark

DAG 3: Dresin sykling PÅ FLEKKEFJORDBANEN

 • Dresinsykling
 • Shopping 
 • Restauranter & caféer

HIDRA. Foto: Visit Sørlandet

DAG 4: Vakre og    PITTORESKE HIDRA

 • Krigshistorie
 • Lokal mat
 • Brukskunst
 • Kystkultur

Overnatting:

Flekkefjord har to flotte hotell, ett på bryggekanten og et ved inngangen til historiske Hollenderbyen. Vi har også en populær campingplass ved idylliske Selura. I tillegg finnes det mange muligheter for å leie private hytter og ferieleiligheter.


Med båt eller bobil til Flekkefjord?

På linken under finner du informasjon som vil gjøre det lettere for deg å planlegge din tid hos oss. Du kan også gå inn på våre sider på Visit Sørlandet hvor du vil finne det meste av informasjon om våre turistprodukter. 


Kjøpe Hytte i Flekkefjord?

vscocam-photo-1.jpg.png

Hollenderbyen


Historiske Hollenderbyen

urban gatekunst i ett av sørlandets best bevarte trehusbebyggelser

 

Hollenderbyen


Historiske Hollenderbyen

urban gatekunst i ett av sørlandets best bevarte trehusbebyggelser

 

 

HOLLENDERBYEN

- Stort utendørs galleri med gatekunst midt i ett av Sørlandets beste bevarte trehusbebyggelser

 

Kultursti

På 15-, 16-, og 1700-tallet bosatte et stort antall hollendere seg i Flekkefjord og livnærte seg på handel med eikeskog, gråstein og hummer. Behovet for råvarer i hjemlandet var enormt. Den dag i dag er det Flekkefjordseik og byggmasse av gråstein fra Flekkefjord som bærer deler av Amsterdam. Hollenderne har også satt sitt preg på Flekkefjord og flekkefjæringen, f.eks. har gamlebyen i Flekkefjord fått kallenavnet Hollenderbyen. På kulturstien får du et innblikk i bydelens historie og utvikling.

Hollenderbyen har også blitt et stort utendørs galleri for gatekunst der nye tanker møter gamle tradisjoner. Hvert år introduserer vi nye verk og kunstnere som er med og beriker denne vakre bydelen.

Kulturstien kan oppleves kronologisk i henhold til kartet, eller i ditt eget tempo og rekkefølge. Kart kan lastes ned fra våre hjemmesider eller hentes på turistkontoret.

God tur!


GATEKUNST

10 veggmalerier i ulike teknikker står i spenstig kontrast til den vakre tradisjonelle trehusbebyggelsen som møter deg i historiske Hollenderbyen. Verkene er laget av både lokale og najsonale utøvere. Det finnes et kart, både digi


gatekunst i retrospekt

Utendørsutstillingen i Øvre Park tar deg gjennom høydepunktene i gatekunstens historie. Utstillingen er et samarbeid med Flekkefjord Museum, BRKLYN og Sprayboks.no


KRAMBUA CAFÉ  

Flekkefjord Museum har lagt ned et stort stykke arbeid i opprustingen av Krambua, som nå er blitt en populær liten café og utsalgssted for økologiske og lokale produkter. Du kan også kjøpe egne frimerker og postkort med motiv fra Hollenderbyen. Foreløpig har caféen sesongåpent. 


TURISTPOSTKONTOR

Et turistpostkontor er under utvikling og skal holde til i Krambua på Flekkefjord Museum. Du kan allerede nå kjøpe egne Hollenderbyfrimerker.


Beskow i Hollenderbyen

En gang i 2013 fortalte en engasjert hidravas om hvordan det lille gule huset i Fjellgaten 9, hadde vært hjemmet til Elsa Beskow sin far og hvordan hans historier har inspirert Elsas eventyr som begynner med "Det var engang et lite hus, i en liten gate, i en liten by…". Vi tok utfordringen og begynte å nøste opp i historien. 


Skilting

Nesgaten, Fjellgaten, Bakkegaten, Sirdalsgaten og Kirkegaten har alle fått et eget skilt med Hollenderbyens merke på. Hver tverrgate i Hollenderbyen har da eget flott emaljert skilt i hver sin farge. Skiltene bidrar til å avgrense Hollenderbyen i omfang og er et ledd i utviklingen av Hollenderbyen som turist destinasjon. Skiltene er laget i smijern og emaljert stål i (passende nok) Holland. Vi er veldig stolt av dette nydelige produktet. Skiltene har fått forskjellige fargepalett i pastell, som er basert på gjennomgående farger i Beskow sine eventyr om Tantene. Vi ser også at disse fargene går igjen på eksteriør og interiør fra gammelt av.


PederAustrud_jettegrytene2.jpg

Jettegrytene


De ikoniske jettegrytene

brufjellvarden og Sandviga i Åna Sira

Jettegrytene


De ikoniske jettegrytene

brufjellvarden og Sandviga i Åna Sira

 

Turen til Brufjellvarden er en enestående vandring gjennom gammel skog og kulturlandskap til et av områdets flotteste utsiktpunkter. Lista, Hidra og store deler av kysten ligger for dine føtter. Ta turen videre til Jettegrytene og stikk innom den vakre lille rullesteinsstranda ved Roligheten på veien hjem. 

 Jettegrytene ligger nedfor Brufjellvarden og bør besøkes på en tørr dag. Her må man klatre ned langs bratte fjellsider ved hjelp av kjetting og bolter - det er definitivt verdt det!

Turistinformasjonen for veibeskrivelse:

+47 38 32 80 81

 
DSC_1910_VisitSørlandet.JPG

Flekkefjordsbanen


Dresin sykling

på flekkefjordbanen

Flekkefjordsbanen


Dresin sykling

på flekkefjordbanen

Dresinsykling er én av Flekkefjords mest populære aktiviteter for både store og små. To ganger dagen om sommeren kan man sykle fra jernbanen i Flekkefjord de 17 km til Sira. Den arkitektoniske konstruksjonen av banen er imponerende i seg selv, men man vil også bli betatt av den vakre naturen. Banen smyger seg forbi innsjø, fjord, fjell og bebyggelse. Syklene er tandem og kan ta tre personer. Pris kr 500,- pr dresin. Avgang kl 12.00 og 16.00 om sommeren. Det kan også bestilles tur resten av året.

15868434305_0aa69ed833_k.jpg

Hidra


Idylliske Hidra

Kanskje verdens vakreste øy

Hidra


Idylliske Hidra

Kanskje verdens vakreste øy

Pittoreske HIDRA

Kanskje verdens vakreste øyparadis, og du finner den rett utenfor Flekkefjord! Restaurant, båt- og bobilanlegg, fantastisk turterreng, fiskeutsalg og ikke minst genuine små samfunn med klynger av gammel trehusbebyggelse.


Foto: Smaabyen Flekkefjord

Foto: Smaabyen Flekkefjord

LOKALMAT & kystkultur

Lykken er å kjøpe nykokt krabbe rett fra fiskerens egen heim, kjøpe dill, loff og majones hos kolonialen og finne en lun plass med utsikt til verden.  Eller få det tilberedt og servert på lekre og rustikke Kongshamn Bryggerestaurant.


Foto: Visit Sørlandet, Adam Read

Foto: Visit Sørlandet, Adam Read

Små hytter

Kunstinstallasjonen “Små Hytter” er et prosjekt skapt av Solveig Egeland og tegnet av arkitekt Arne Åmland. “Målet med installasjonen er å få folk til å lytte. Til vinden og stillheten. Til å se fuglelivet på nært hold. Til å kjenne regndråpene tromme på taket. Til å forstå hvorfor vi trenger å verne om natur og miljø. Gjennom bruk skal mennesker oppleve nærhet til naturen og dermed begynne å reflektere.” Slik framstilles kunstprosjektet som Hidra skole overtok i 2012. Hyttene kan leies hele sommersesonger.

Vite mer?


Foto: Fruenes hus

Foto: Fruenes hus

Galleri & Brukskunst

I Kirkehamn ligger en liten stripe med nydelige små gallerier og butikker hvor man får kjøpt brukskunst, interiør og gaveartikler og en kopp kaffe og litt å bite i. 

Begynn gjerne med Berits Glass & Vev som ligger nedenfor Prestegården, videre til Fruenes hus og Heklebua. På Fruenes hus passer det med en liten pust i bakken og litt forfriskninger. Har man lyst på enda mer, kan turen gå videre til et besøk i nydelige Hidra Kirke, og videre ut på grusveien mot Kongshamn Bryggerestaurant. Her finnes også et galleri med et utvalg bilder av den kjente Hidramaleren Olav Omland!


Hågåsen. Foto: Visit Sørlandet

Krigshistorie & natur

På toppen av Hågåsen finner du kanonstillinger og et stort nettverk av bunkerser fra 2. verdenskrig. Turen opp går gjennom vakkert kulturlandskap, og øverst utsikt over øyparadiset med Atlanterhavet og Nordsjøen i bakgrunnen. Utsikten kan ta pusten fra alle og enhver. Kunstinstallasjonen "Små Hytter" av Solveig Egeland står også på toppen. Her kan du overnatte i Hytta "Nyperosa" og spise frokosten i hytta "Havsula". 

 


Foto: Visit Sørlandet, Adam Read

Foto: Visit Sørlandet, Adam Read

STRANDBU I KIRKEHAMN

Strandbu turhytte ligger idyllisk til i Fiskerihavna, ved Kirkehamn på Hidra. Hytta er åpen for overnatting hele året og har 2 sengeplasser. Her finner du også et nydelig friluftsområde med badestrand for bading og krabbefangst, båthavn, sandvolleybane og barnekajakk til utlån. Kun få minutters gange finner du en koselig liten dagligvarebutikk. Pris: kr. 150,- pr. person pr. natt.

For mer informasjon om opplevelser rundt Kirkehamn og Hidra

For mer informasjon og booking av hytte


 

Ta kontakt med turistinformasjonen for veibeskrivelse:  +47 38 32 80 81

På hidra.no kan du også finne mye nyttig informasjon (dette er en privat webside og Smaabyen Flekkefjord tar ikke ansvar for innhold).