HOLLENDERBYEN

- Stort utendørs galleri med gatekunst midt i ett av Sørlandets beste bevarte trehusbebyggelser

 

Kultursti

På 15-, 16-, og 1700-tallet bosatte et stort antall hollendere seg i Flekkefjord og livnærte seg på handel med eikeskog, gråstein og hummer. Behovet for råvarer i hjemlandet var enormt. Den dag i dag er det Flekkefjordseik og byggmasse av gråstein fra Flekkefjord som bærer deler av Amsterdam. Hollenderne har også satt sitt preg på Flekkefjord og flekkefjæringen, f.eks. har gamlebyen i Flekkefjord fått kallenavnet Hollenderbyen. På kulturstien får du et innblikk i bydelens historie og utvikling.

Hollenderbyen har også blitt et stort utendørs galleri for gatekunst der nye tanker møter gamle tradisjoner. Hvert år introduserer vi nye verk og kunstnere som er med og beriker denne vakre bydelen.

Kulturstien kan oppleves kronologisk i henhold til kartet, eller i ditt eget tempo og rekkefølge. Kart kan lastes ned fra våre hjemmesider eller hentes på turistkontoret.

God tur!


GATEKUNST

10 veggmalerier i ulike teknikker står i spenstig kontrast til den vakre tradisjonelle trehusbebyggelsen som møter deg i historiske Hollenderbyen. Verkene er laget av både lokale og najsonale utøvere. Det finnes et kart, både digi


gatekunst i retrospekt

Utendørsutstillingen i Øvre Park tar deg gjennom høydepunktene i gatekunstens historie. Utstillingen er et samarbeid med Flekkefjord Museum, BRKLYN og Sprayboks.no


KRAMBUA CAFÉ  

Flekkefjord Museum har lagt ned et stort stykke arbeid i opprustingen av Krambua, som nå er blitt en populær liten café og utsalgssted for økologiske og lokale produkter. Du kan også kjøpe egne frimerker og postkort med motiv fra Hollenderbyen. Foreløpig har caféen sesongåpent. 


TURISTPOSTKONTOR

Et turistpostkontor er under utvikling og skal holde til i Krambua på Flekkefjord Museum. Du kan allerede nå kjøpe egne Hollenderbyfrimerker.


Beskow i Hollenderbyen

En gang i 2013 fortalte en engasjert hidravas om hvordan det lille gule huset i Fjellgaten 9, hadde vært hjemmet til Elsa Beskow sin far og hvordan hans historier har inspirert Elsas eventyr som begynner med "Det var engang et lite hus, i en liten gate, i en liten by…". Vi tok utfordringen og begynte å nøste opp i historien. 


Skilting

Nesgaten, Fjellgaten, Bakkegaten, Sirdalsgaten og Kirkegaten har alle fått et eget skilt med Hollenderbyens merke på. Hver tverrgate i Hollenderbyen har da eget flott emaljert skilt i hver sin farge. Skiltene bidrar til å avgrense Hollenderbyen i omfang og er et ledd i utviklingen av Hollenderbyen som turist destinasjon. Skiltene er laget i smijern og emaljert stål i (passende nok) Holland. Vi er veldig stolt av dette nydelige produktet. Skiltene har fått forskjellige fargepalett i pastell, som er basert på gjennomgående farger i Beskow sine eventyr om Tantene. Vi ser også at disse fargene går igjen på eksteriør og interiør fra gammelt av.